Zelf opwekken

Informatie: Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar zo'n 3000 kWh aan stroom. Voor dit stroomverbruik heb je 10 gemiddelde zonnepanelen nodig. Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Ook de hoeveelheid apparaten, hoe zuinig deze zijn en of je elektrisch rijdt speelt een rol. Er zijn 3 factoren die bepalen hoeveel zonnestralen jouw dak kan opvangen:

  1. De richting en de helling van je dak. Een dak op het zuiden, westen of oosten vangt meer zon dan een dak op het noorden. ...
  2. Hoeveel schaduw er op je dak valt. ...
  3. Hoeveel ruimte je op je dak hebt voor zonnepanelen.

Panelen mogen niet te dicht bij de rand of de nok liggen, dat kan bij storm problemen opleveren. Schaduw van bomen of gebouwen kan op de panelen vallen. De belastbaarheid van een dakkapel is vaak minder dan de rest van het dak, terwijl panelen op de dakkapel meer wind vangen en dus meer ballast nodig hebben.

Prijs: Een systeem van 10 zonnepanelen en 4.000 watt-piek kost ongeveer € 7.500. De panelen gaan zo'n 25 jaar mee en in die tijd wekken ze voor zo'n € 26.000 aan stroom op. De omvormer is na ongeveer 12 jaar aan vervanging toe. Bij een set van 10 panelen kost dat zo'n € 1.200.