Milieu-projecten | deelname aan

Sinds jaar en dag zoek ik naar mogelijkheden om op een tijdsinvesterings-vriendelijke manier iets praktisch voor het milieu te doen. De volgende acties volg ik op de voet en participeer ik in.


Duurzaamheidscommissie VVE

Sinds eind 2022 zit ik in een duurzaamheidscommissie van het appartementencomplex De Witte Hinde in Ede. Ik schrijf mee aan een onderzoek rond de plaatsing van zonnepanelen en het leggen van een sedumdak. Als commissie adviseren we het bestuur van de VVE. We helpen de bewoners bij het maken van duurzame keuzes in huis. Speciaal voor de bewoners heb ik een Duurzaamheidsdeel in deze website gemaakt.


Land van Ons | grond-coöperatie 

Land van Ons gelooft in de veerkracht van de aarde en de kracht van het burgercollectief. Als coöperatie koopt Land van Ons landbouwgrond namens de deelnemers. Op dit land herstelt men de biodiversiteit en het landschap. Pachters kunnen rendabel boeren. Meedoen is laagdrempelig. Bijna 15.000 deelnemers gingen je voor. Ben jij de volgende? In 2022 heb ik me hier aangemeld als 'Educatie'-vrijwilliger.

Website: https://landvanons.nl/ 

Ik heb de grond van Land van Ons bij Hooghalen in 2020 bezocht.

Hierboven: virtuele vlucht, die ik gemaakt heb over het perceel te Empe, aangekocht in 2021. Klik op de Play-knop of ga naar YouTube.

Hierboven: algemene quiz over Land van Ons. Klik op de afbeelding om de quiz te starten.


EarthToday | adopteer 'units of nature'

Via een donatie kun je één of meerdere vierkante meters natuur, ergens in de wereld, adopteren. Mijn 5 m2 liggen in Colombia. Het project heeft vooral een waarschuwend karakter: blijf af van de longen van de wereld!

 

Website: https://earthtoday.com/ 
Bekijk in [ Google Maps ]


Zonnepark Meikade | Ede

Ruim 5000 zonnepanelen verdeeld over daken én een middelgroot zonneveld van ongeveer 2 hectare groot: dat is project Meikade in Ede. Met jaarlijks genoeg stroom voor maar liefst 650 huishoudens.  Je kunt deelnemer worden van de veldinstallatie. Ik participeer in het project met een investering.

 

Website: https://valleienergie.nl/zonnecentrale-meikade/ 


Winddelen | windmolens in Noord-Holland

Men heeft onze windmolens opgedeeld in stukjes: Winddelen. 1 Winddeel is goed voor gemiddeld 500 kWh stroom per jaar (meer als het harder waait en minder als het minder hard waait dan verwacht). Je kunt net zoveel Winddelen kopen als je stroom verbruikt: verbruik je 2500 kWh per jaar dan kun je 5 Winddelen kopen. Een Winddeel levert stroom zo lang de windmolen draait. Dat is bij onze nieuwste molen nog 18 jaar!

Ik heb 4 winddelen sinds 2014. De kosten heb ik al terugverdiend door de energie-opbrengst, die je zelf jaarlijks ontvangt.

Website: https://www.windcentrale.nl/ 


Raedthuys | windmolenpark Maandereng bij Ede

In de stad Ede staan langs de A30 twee grote windmolens. Edenaren konden hierin participeren en zo de bouw in 2015  mogelijk maken. Ik heb dat ook gedaan. Inmiddels (2021) is de investering al weer afgelost. 

Website: https://pure-energie.nl/energiebronnen/windpark-maanderbroek-ede/ 


Sedum-dak | creëer je eigen schone lucht

Na vloer- en muurisolatie, dubbel glas en dakisolatie, is er nog meer mogelijk als je energie wilt besparen en het milieu wilt dienen.

In 2019 heb ik al mijn platte daken van mijn huis voorzien van sedum. Het resultaat is schitterend: bloemen en bijen in de zomer, schonere lucht, afkoeling bij warm weer en isolatie van het dak.