Observer | multimedia ontwikkelen


In 1995 ontwikkelde ik, samen met Peter Hartman, het programma Observer. Hiermee kon je eigen multimedia-applicaties bouwen. Eerst heette het Explorer, maar toen Windows 3 uitkwam, gaf dat verwarring met de Explorer (NL=Verkenner) daarin. In 1997 kwam hierbij van mijn hand een cursusboek uit bij Academic Service. Honderden gebruikers in vooral het onderwijs, bouwden hier eigen software en educatieve lessen in.

Zelf bouwden we commerciële vullingen zoals 'Recht voor allen' over de emancipatie van arbeiders in het begin van de 20e eeuw (auteur: Simon van der Wal). In 2003 hebben we besloten alle aandacht te richten op WinToets. Na het uitkomen van Windows 7 werd het moeilijk om in Observer ontwikkelde applicaties, nog te draaien.

 

Van het bedrijf MatchWare zijn we daarna dealer geworden van Mediator, waar ik bij meerdere versies de Nederlandse vertaling van heb gemaakt. Dit programma wordt sinds een aantal jaren ook niet meer verkocht. Applicaties worden nu vooral online ontwikkeld in programma's als iSpring SUITE. Ik heb in de jaren rond 2000 ook lang gebruik gemaakt van de ontwikkelomgeving Neobook PROF, voor het maken van EXE-applicaties. Observer is verkrijgbaar geweest tot begin 2004. Sommige gebruikers hebben het tot in 2011 nog gebruikt. Er zat een eigen toetssysteem in verwerkt, waarbij je checkboxen en optierondjes op een afbeelding kon leggen. Het was een zogenaamde 16-bits applicatie. Het werkt nog steeds onder Windows 10 ...

Hierboven: website bij Observer.

Rechts: voorbeelden uit in Observer gemaakte applicaties.