Projecten | Geschreven toneelstukken


In de periode van 1978-1985 heb ik een paar toneelstukken geschreven. Soms zat hier muziek achter, van onder meer Pink Floyd. Sommige toneelstukken voerde ik ook op, tijdens weekeinden van GJVBEA'68 en tijdens excursies van mijn lerarenopleiding. Helaas waren de meeste stukken veel te lang hiervoor. De meeste toneelstukken hadden zoveel dubbele bodems, dat veel toehoorders er denk ik weinig van hebben begrepen. Ook had ik vaak te weinig tijd om teksten goed in te studeren, zodat het nogal eens van de hak op de tak ging. Elk optreden was een try-out en na elk optreden bleef het ook daarbij.


OPTREDEN MIDDELBARE SCHOOL 

In 1979 deed ik op mijn toenmalige middelbare school 'Het Streeklyceum' (tegenwoordig: 'Het Streek') te Ede, mee aan een zogenaamde talentenjacht voor leerlingen. Speciaal voor die avond had ik een toneelstuk geschreven, waarvan de tekst grotendeels bestond uit poptitels en namen van popgroepen.

Het eerste deel daarvan heb ik opgevoerd, met 202 titels. Alle vijf de rollen werden door mijzelf gespeeld. En zie daar, ik won de eerste prijs (een taart!).

Ontmoetingen in the yellow submarine

  • Toneelstuk voor vier personen plus verteller.
  • Geschreven in juni 1979.
  • In de tekst zitten 202 titels verwerkt.

Ontmoetingen in het westen

  • Toneelstuk voor drie personen plus verteller.
  • Geschreven in december 1979.
  • In de tekst zitten 167 titels verwerkt.


Klik op een titel om dit toneelstuk te bekijken.


Op 19 maart 1980 heb ik 'Ontmoetingen in the yellow submarine' opgevoerd op de jaarlijkse talentenjacht van het Streeklyceum in Ede. Ik won daar de eerste prijs.

Tijdens dat optreden speelde ik alle personen zelf. Dat had ik besloten omdat ik een jaar daarvoor ook had meegedaan met een toneelstuk, maar toen samen met twee medeleerlingen. Toen kregen we een 'toiletrol' als aanmoedigingsprijs. Dat was bar slecht. Toen heb ik besloten het jaar erna alleen te gaan meedoen.

Op de foto is de betonnen muur van de aula herkenbaar van het gebouw aan de Bovenbuurtweg in Ede. Hier is nog steeds een deel van de school gevestigd.

Rechts: verslag van de talentenjacht in het blad 'Streekbuis' van de organiserende vereniging Onesiforus, waar ik heus voor werd geïnterviewd.