Op reis naar Moermansk


Door: Allard Bijlsma
Jaar: september 1989
Uitgever: De Volkskrant

 

Dit betreft een praktisch lesboek voor het voortgezet onderwijs. De uitgave was een prijs in een lessenreekswedstrijd van de Volkskrant. De prijs werd in het Tropenmuseum bekendgemaakt door de toenmalige staatssecretaris van Onderwijs, mevrouw Ginjaar-Maas. In het boek neem ik leerlingen mee op reis en leer ze alles over de Sovjetunie, van taal tot en met het klimaat in de noordelijk gelegen havenstad Moermansk. Alle illustraties betreffen materiaal dat ik zelf meegenomen had van een reis van Moskou naar Leningrad. Dat liep van de sleutelkaart van het hotel tot een Fanta-etiket en van buskaartjes tot het toegangskaartje tot een concert in het Kremlin. In die tijd correspondeerde ik met een docent in Moermansk, in het kader van een stedenband vanuit mijn woonplaats Groningen.

Bij de prijs was een week meelopen met de redactie in Amsterdam inbegrepen. Dat stelde niet veel voor, dus na een dag vond ik dat wel goed zo.

 

Hieronder: meer dan een jaar heeft er elke zaterdag een (twee)paginagrote advertentie (zie rechtsonder) van het boek in de Volkskrant gestaan. Vertaling van уникальная поеэдка в мурманск для преподавателей географии: unieke reis naar Moermansk, voor docenten aardrijkskunde.