Mijn Muziek Top 3000 | statistieken

Is een lijst helemaal klaar, dan is het leuk om eens te zien hoe die is opgebouwd. Uit welk jaar komen de meeste nummers? Of uit welk land? Wat is de verdeling tussen mannelijke en vrouwelijke artiesten? 


HOOGSTE-LAAGSTE

  • Hoogste binnenkomer is: Airbag met 'Homesick', op nr 2
  • Hoogste meest recent uitgebrachte binnenkomer is op nr 8: 'The after session' van Ásgeir, die stamt uit 2020.
  • Nieuwe artiest met de meeste nieuwe platen in één keer: Zazie met 14 nieuwe nummers.
  • Grootste stijger is het nummer 'Aegean sea' van Aphrodites Child, dat van 1981 naar 21 is gestegen.
  • Grootste daler is Brace, die met 'Alleen' van 311 naar 2740 is gedaald.

HERINNERINGEN

  • Mijn eerste twee singles die ik ooit heb gekocht (in het jaar 1977, bij de Vendex), staan als eerbetoon op 2999 en 3000. Het zijn 'I remember Elvis Presley' van Danny Mirror en 'Cokane in my brain' van Dillinger.
  • Van de eerste lp die ik ooit kocht in 1976: 'Pictures of matchstick men' van Status Quo, staan zes nummers in mijn lijst, waarvan 'Paradise flat' op 310 de hoogte notering heeft. 
  • In 1981 slechts een tip in de tipparade van de Top 40, maar heeft het bij mij tot 127 gebracht: White Soxx met Versailles. In de platenzaak in Ede waar ik werkte, mocht ik singles die overbleven voor een schijntje meenemen. Geen spijt van deze.

Aegean sea | Aphrodites Child.

Cokane in my brain | Dillinger.

Paradise flat | Status Quo.


VERDELING OVER DE JAREN
Bij een eerdere lijst heb ik al aangegeven waarom er na 1985 een dip zit in het aantal nummers dat ik daarna per jaar heb opgenomen: ik werkte niet meer in een platenzaak en ging voor het eerst full time aan het werk. Daarna is het aantal nummers dat ik per jaar op neem in de lijst, gemiddeld gelijk gebleven: zo'n 35 per jaar. Mijn eigen interesse in muziek begint pas echt vanaf het jaar 1975, maar omdat ik rond de kerst altijd luisterde naar de 'Top 100 van 10 jaar geleden',  kende ik al snel alle muziek van de eind jaren '60. Oudste 'nummer' uit de lijst stamt uit 1952, maar dat bevat alleen wat stilte ... Ik was toen nog niet geboren.

Oudste nummer in de lijst: 1952

Toontje Lager uit topjaar 1983

Mell & Vintage Future uit 2023


HERKOMSTLANDEN ARTIESTEN
Onderstaand overzicht laat zien dat ik houd van de muziek uit vooral de westerse landen. De UK en US en daarna NL leveren veruit de meeste nummers. Woon je willekeurig in welk ander land van de wereld, dan zal de lijst er direct totaal anders uit zien. Anders gezegd: mijn lijst toont een typisch 'Westerse-oudere_jongere-witte_man' overzicht. 

Enige nummer uit SE | Senegal

Enige nummer uit TT | Trinidad

Mijn enige artiest uit AL | Algerije


MAN VERSUS VROUW
Bij de Top 2000 van radio 2 is jaarlijks een discussie over de over-aanwezigheid van mannelijke artiesten in de lijst. Slechts 16% van de nummers daarin is door een vrouw gezongen. Ik had zelf de idee dat dat in mijn lijst wel meeviel, maar ook daar meer mannen (1778) dan vrouwen (715). In 81 nummers zingen een man en vrouw in een duet en verder heb ik 436 instrumentale nummers opgenomen (vooral synthesizer en minimal music). In mijn lijst is dus ongeveer 27% V of M/V en 62% M of M/V. In 14% van mijn nummers wordt niet gezongen. Verhoudingsgewijs is het aandeel zangeressen toegenomen, ten opzichte van de vorige Top 2500.

N.B. Een band van mannen waarin een vrouw de zangeres is, telt als V. Een nummer als 'Nothing breaks my heart' van Mark Ronson en Miley Cyrus, telt mee als M/V.

Klaus Schulze zet ik altijd op als ik aandachtig moet werken | I.

In haar beginjaren maakte Ellen Ten Damme de mooiste muziek | V.

Vervelende man, maar geweldige zanger/ gitarist: Lindsey Buckingham | M.


ARTIESTEN MET VEEL NUMMERS 
Als je enkel kijkt naar mijn top 15 van veel in de lijst opgenomen artiesten, dan kun je zeggen dat ik een wat verouderde smaak heb; erg hangend aan de jaren '70 en '80. Kijk je echter iets verder, dan zie je dat in mijn lijst ook veel zeer recente artiesten zijn opgenomen: zoals Stephanie Struijk, Zazie, The Unthanks, Ófafur Arnalds en Haevn. Ook de jaren '90 en de jaren '0 zijn goed vertegenwoordigd: Red Hot Chili Peppers, Saybia, Adele, Stereophonics, Elliot Smith, R.E.M., Editors, The Smashing Pumpkins en uit Nederland bijvoorbeeld Moke, The Nits, Case Mayfield, Ellen Ten Damme en Anouk. Omdat nummers jaren moeten rijpen voordat ik ze hoog in de lijst zet, overheersen wel de artiesten van alweer wat langer geleden.

Zie hieronder alle artiesten die met 15 of meer nummers in de lijst zijn opgenomen.
Dit zijn zeker niet de artiesten die ik het vaakst draai. Dat zijn toch echt de meer recente artiesten.

Alan parsons Project.

Barclay James Harvest.

Pink Floyd.


ARTIESTEN OP ALFABET
Wie wel eens zijn/haar lp's of cd's heeft gesorteerd zal het al wel zijn opgevallen: er zijn meer popartiesten waarvan de naam met een S begint, dan met een P. Zie hieronder het overzicht op artiestnamen per letter in het alfabet, zoals opgenomen in mijn lijst. Nutteloze informatie, maar toch grappig om te zien.

16 Horsepower | 1.

Traffic | T.

Zazie | Z.


TITELS OP ALFABET
Als je een titel van een muzieknummer opzoekt in een pop-encyclopedie loop je tegen hetzelfde 'probleem aan: er zijn meer nummers die met een S of een T beginnen dan welke andere letters in het alfabet dan ook.


A day at the beach - Airbag | A.

Seasons - Earth & Fire | S

Troy - Sinead O' Connor | T.


MUZIEKSTIJLEN
Deze diagram is wat moeilijk te lezen. Dat komt omdat elke artiest bij elke nummer wel voorzien is van meerdere stijlaanduidingen. Zo komt de combi 'Progressive rock, Symfonische rock' vaak voor, maar ook 'Alternative rock, Symfonische rock'. Toch geeft het wel het beeld dat er in mijn lijst vooral muziek zit in de stijlen: folkrock, alternative rock, progressive rock, Indie, electronic, symfonische rock, ambient en new wave. De opties 'Pop' en 'Rock' zijn hierin niet los meegenomen, omdat bijna elk nummer hier wel aan voldoet. De muziekstijlen heb ik laten uitzoeken door ChatGPT en dat is niet op nummer nauwkeurig. Diverse bands begonnen psychedelisch, maar behoorden later misschien tot de new wave of alternatives.