WinToets 1.1


Slechts weinigen zullen kennis hebben gemaakt met de allereerste versie van WinToets uit 1993. Nog minder personen zullen er mee gewerkt hebben. De meesten daarvan zijn al met pensioen. Reden van uitgave was het tonen ervan op de I&I-conferentie van november 1992 in Lunteren. Reacties waren zo enthousiast, dat we hebben besloten het uit te gaan brengen, vanuit toen nog onze stichting. We gebruikten het tot die tijd nog enkel binnen onze eigen school in de stad Groningen. Binnen deze school voor speciaal onderwijs, konden we leerlingen meer individuele leerpaden aanbieden met behulp van onder meer WinToets.

  • De afmetingen van het venster stonden vast op 640x480 pixels!
  • Versie 1 had één vraagtype: meerkeuze, drie bronsoorten: afbeelding [BMP en RLE], video [AVI] en geluid [WAV] en één metadataveld: categorie.
  • Toch werkt versie 1.1 nog uitstekend onder Windows XP en Vista. Er waren tot een paar jaar terug nog scholen die er nog mee werkten ...

Het idee achter versie 1.1 is nog exact dezelfde als in de huidige 5.0. Verkoopprijs in die tijd: Fl 49 voor een locatielicentie, eenmalig te betalen. Toen al ontwikkeld door Peter Hartman en ondergetekende. Ook de vormgeving deed ik toen nog zelf.