DigiBib | online bibliotheek


Anno 2020 is een bibliotheek vooral nog een ontmoetingsplaats voor jongeren (tot 18 jaar gratis) en ouderen. Boeken, tijdschriften en kranten vind je gewoon allemaal online. Dat was in 1999 nog niet vanzelfsprekend. Goed voorbeeld is anno nu de bibliotheek van Groningen, waarvan de boeken zijn verdeeld over vijf verdiepingen in het Forum. Overal kun je gaan zitten (met uitzicht op de stad) en op diverse plekken kun je wat drinken of bij de strips het Stripmuseum bezoeken. Honderden kranten en tijdschriften zijn aan tafels te lezen.

In de midden van de jaren '90 was mij al duidelijk dat de bibliotheek in de toenmalige vorm, het niet zou redden. Om te bewijzen dat de bibliotheek al overbodig was, startte ik in 1999 de site www.digibib.nl op en bracht daar alles samen wat je ook in een bibliotheek vindt. In diverse artikelen mocht ik uitleggen waarom de 'bibliotheek passé was'. De site kreeg veel aandacht, onder meer van de landelijke organisatie van bibliothecarissen, die niet blij was met mijn initiatief. In 2003 ben ik gestopt met de site en heb de domeinnaam vrijgegeven. Inmiddels is de domeinnaam in gebruik bij het ConsortiumBO te Amersfoort, voor een online leeromgeving.


De mooiste bibliotheek in de jaren '80 was die bij Blaak in Rotterdam. Hier ben ik jaren vanuit Ede twee-wekelijks heen gereisd, mede om te genieten van het prachtige uitzicht dat je had als je de roltrappen op ging. Ik had in die tijd een OV-jaarkaart en in de trein kon ik uitstekend studeren. Boeken voor mijn studie kon ik hier beter vinden dan in Utrecht, waar ik studeerde.