Mecano Un Ltd


Mijn meest favoriete Nederlandse band. Heeft maar kort bestaan, maar heeft een prachtige lp-collectie nagelaten. De zanger, Dirk Polak, leeft nog en brengt nog steeds regelmatig mooie nieuwe nummers uit. Niet te verwarren met de Spaanse zangeres Mecano! (die heeft wat miljoenen meer views ...). In november 2023 traden ze nog her en der in Nederland op, onder meer in het Rialto in Den Helder en in de Nieuwe Anita, waar ik zelf bij was.


De Nieuwe Anita | 2023

Rialto | Den Helder | 2023


Recente muziek

2021 - tons of work

In still life


Meer dan 30 jaar oud


Over Mecano Un Ltd

Mecano is een Nederlandse band die in 1977 werd opgericht door kunstschilder Dirk Polak. De band heeft verschillende bezettingen gekend, met Polak als constante factor.

Geschiedenis
Aanvankelijk manifesteerde Mecano zich als een punkband, maar de groep ontwikkelde zich in 1980 met drummer Ton Lebbink en de gebroeders Bolten tot een new waveband en kunstenaarscollectief. Binnen het Mecano-collectief werd geëxperimenteerd met schilderkunst, literatuur, gedichten, beeldhouwkunst en andere kunstvormen. Het collectief zou decennialang actief blijven.

In 2005 werd het collectief voortgezet door Dirk Polak en Tejo Bolten, en verscheen het album "Snake Tales For Dragon". In 2007 verscheen het dubbelalbum "Those Revolutionary Days". Er werd opnieuw opgetreden en er werden exposities gehouden in het buitenland, in onder meer Griekenland en Frankrijk. Een uitnodiging om in 2013 in Tel Aviv te spelen, bracht de derde incarnatie van Mecano, vanaf nu Mecano Un-Ltd. genoemd. Polak, Ritsema, Karucci en Rozenblum werden vergezeld door Peter Jessen (bas) en Sin (drums). Een internationaal gezelschap, met Nederlandse, Israëlische, half-Deense en Kroatische leden.
Een volgend album kwam voort uit de samenwerking van Polak en Ness. Het resultaat, "Mecano Unlimited", kostte hen anderhalf jaar. Mick speelde, produceerde en mixte voornamelijk, terwijl Dirk schreef, zong en zich bezighield met de cover van het album. Samen met Out of Print Records van Mecano en wat hulp van fans en vrienden werd het bij Tonefloat uitgebracht.
Dit leidde tot een vierde incarnatie, met vrijwel dezelfde band als in Tel Aviv; Rozenblum verliet de band. Naast diverse optredens in Nederlandse, trad Mecano in 2017 opnieuw in Tel Aviv op. In 2018 speelde de groep in Athene. In 2019 verscheen de autobiografie van Dirk Polak bij Overamstel uitgevers. Bron: Wikipedia.