Douchen en bad


Informatie: Een gemiddelde Nederlander staat negen minuten onder de douche. Heb je een gasboiler (of cv-ketel), dan kost een douchebeurt zo'n 35 cent, heb je een elektrische boiler dan ben je gauw 45 cent kwijt. Ga je liever in bad? Daar gaat gemiddeld zo'n 120 liter water in. Met de gasboiler kost een bad zo'n 70 cent, bij een elektrische boiler kost het je per bad zeker 1 euro. Kort douchen en minder een bad nemen, tikken per maand snel aan.
Zonneboiler aanleggen: Met een zonneboiler maak je gebruik van gratis zonne-energie om je sanitair water te verwarmen. Het bestaat enerzijds uit een opslagvat en anderzijds uit thermische zonnecollectoren. Die laatsten slaan het zonlicht op en zetten het om in warmte, die vervolgens wordt gebruikt om het water in het opslagvat op te warmen. Je moet hiervoor ruimte op een dak op het zuiden hebben. Met een zonneboiler bespaar je bijna 40 procent op je kosten voor warm water. Een huishouden van 3 personen bespaart jaarlijks gemiddeld zo'n 160 m3 gas, met 5 personen is dat zo'n 230 m3. De precieze besparing hangt af van jouw warmwatergebruik. Je moet in huis ook ruimte hebben voor de boiler.

Prijs: een zonneboiler kost ongeveer € 3.000 inclusief installeren. Mogelijke subsidie bedraagt ongeveer € 1.200 (indien beschikbaar).


Een zonneboilerinstallatie