Mijn Film Top 50

Beetje in een willekeurige volgorde ingevoerd, maar de nummer 1 is onbetwist nummer 1:

>> Naar alle films die ik in mijn leven heb gezien  


PRACHTIG 

 • Koyaanisquatsi [1982] [ info IMDb ] [ trailer ]
  In 2016 live gezien in het Afas-theater, met Philip Glass zelf op de piano. In de taal van de Hopi-indianen staat koyaanisqatsi voor "leven in gekte, leven in onrust, leven in onbalans, leven in desintegratie, een manier van leven die vraagt om een andere manier van leven". De film is de eerste in de Qatsi-trilogie. Deze bestaat verder uit 'Powaqatsi' (1988) en 'Naqoyqatsi' (2002). De trilogie geeft verschillende aspecten van de relatie tussen mens, natuur en technologie weer.
 • Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain [2001] [ info IMDb ] [ trailer ]
  Aandoenlijke film die draait om stationspasfoto’s. De film beschrijft het sprookjesachtige en romantische verhaal van de jonge vrouw Amélie die op een dag besluit dat ze met kleine dingen andere mensen gelukkig kan maken.
 • La Vie D’Adele [2013] [ info IMDb ] [ trailer ]
  Over de liefde en de pijn daarbij, tussen twee jonge vrouwen. De 15-jarige Adèle is een gewoon meisje op de middelbare school. Ze komt uit een middenklassengezin en houdt van eten, boeken lezen en Bob Marley. Ze heeft niet echt veel interesse in jongens, maar opgejut door haar hitsige schoolvriendinnen spreekt ze op een dag af met Thomas, een donkere jongen uit een hogere klas. 
 • Pane e tulipani [2000] [ info IMDb ] [ trailer ]
  Bitterzoet sprookje over een gedesillusioneerde huisvrouw (uitstekende rol van Maglietta) die langs de snelweg wordt vergeten door haar gezin 
 • Secrets and lies [1996] [ info IMDb ] [ trailer ]
  De aantrekkelijke en keurige huisvader Ben Crawford zal nooit meer de oude worden als hij het lichaam van de jonge zoon van zijn buren in het bos vindt. 

NEDERLANDS 

 • De Dream [1985] [ info IMDb ] [ achter de schermen ]
  Prachtige Friestalige film. De film is gebaseerd op de geruchtmakende Hogerhuis-rechtszaak waarbij de drie broers Hogerhuis door de rechtbank van Leeuwarden veroordeeld werden tot celstraffen van zes, elf en twaalf jaar wegens inbraak en poging tot doodslag. Tot het einde van de rechtszaak hielden ze vol dat ze onschuldig waren.
 • De Poolse bruid [1998] [ info IMDb ] [ trailer ]
  Prachtige film, die zich afspeelt op het Groninger platteland. De Poolse vrouw Anna (Hendrickx) weet op het Groningse platteland aan haar Nederlandse pooiers (Falkenhagen en Ragas) te ontkomen en vlucht naar de boerderij van de vrijgezelle boer Henk (Spijkers). Hij stelt geen vragen en vangt haar op. 

CHINA

 • Raise the Red Lantarn [1991] [ info IMDb ] [ trailer ]

  De film speelt zich af in de jaren 1920 en vertelt het verhaal van een jonge vrouw die een van de bijvrouwen wordt van een rijke man tijdens de Warlord Era. Het staat bekend om zijn weelderige visuals en weelderig gebruik van kleuren.

 • The story of Qiu Ju [1992] [ info IMDb ] [ trailer ]

  De film vertelt het verhaal van een boerin, Qiu Ju, die op het platteland van China woont. Wanneer haar man door het dorpshoofd in de lies wordt geschopt, reist Qiu Ju, ondanks haar zwangerschap, naar een nabijgelegen stad en later een grote stad om de bureaucraten af te handelen en gerechtigheid te vinden.

 • Het Rode Korenveld [1988] [ info IMDb ] [ fragment ]

  Op het einde van de jaren '20 wordt de grootmoeder van de verteller als jong meisje uitgehuwelijkt aan een man, die veel ouder is dan zijzelf. Ze wordt in een draagkoets naar haar toekomstige man gebracht. Ze wordt overvallen tijdens die tocht, maar ze wordt gered door een van de dragers, de grootvader van de verteller. 


FEEL GOOD

 • Chocolat [2000] [ info IMDb ] [ trailer ]
  Het vertelt het verhaal van de jonge moeder Vianne Rocher die met haar dochter Anouk aankomt in het fictieve Franse dorpje Lansquenet-sous-Tannes. Daar opent zij de kleine chocolaterie La Céleste Praline. Viannes chocolade verandert door haar magie het leven van de dorpelingen. Met: Juliette Binoche.
 • Driving Miss Daisy [1989] [ info IMDb ] [ trailer ]
  De film is gebaseerd op een toneelstuk uit 1987 geschreven door Alfred Uhry over de relatie tussen een oudere Joodse vrouw uit Atlanta in het Zuiden van de Verenigde Staten (Jessica Tandy), en haar Afro-Amerikaanse chauffeur (Morgan Freeman) over een tijdsverloop van meerdere tientallen jaren.
 • The Holiday [2006] [ info IMDb ] [ trailer ]
  All time feel good kerstfilm over vier personen die elkaar toevallig vinden.
 • Slumdock millionaires [2009] [ info IMDb ] [ trailer ]
  Slumdog Millionaire gaat over een jonge man uit de sloppenwijken van Bombay die deelneemt aan de quiz Who Wants to Be a Millionaire? en tegen alle verwachtingen in de hoofdprijs wint.
 • Little Miss Sunshine [2006] [ info IMDb ] [ trailer ]
  De film neemt een kijkje in een belangrijke dag van de disfunctionele familie Hoover. Sheryl (Toni Collette) is een moderne moeder die op een dag haar homoseksuele broer Frank (Steve Carell) ophaalt uit het ziekenhuis. 

OOSTBLOK

 • The unbearable lightness of being [1988] [ info IMDb ] [ fragment ]
  De film schetst het artistieke en intellectuele milieu van de Praagse Lente, waar de vrijdenkende hersenchirurg Tomas (Daniel Day-Lewis) een ménage à trois onderhoudt met zijn geliefde Tereza (Juliette Binoche) en zijn minnares Sabina (Lena Olin). 
 • Goodbye Lenin [2003] [ info IMDb ]
  De film vertelt de lotgevallen van de Oost-Duitse familie Kerner. In 1990 probeert de jonge Alexander zijn socialistische moeder te beschermen tegen emotionele schokken die dodelijk voor haar zouden kunnen zijn nadat zij is bijgekomen uit een langdurig coma. De grootste schokkende gebeurtenis die hij moet zien te verbergen is het feit dat hun land, de DDR, inmiddels niet meer bestaat.
 • Das Leben des Anderen [2006] [ info IMDb ]
  Het verhaal speelt zich af in 1984 in Oost-Berlijn. De Stasi, de veiligheidsdienst van de DDR, heeft als doel zo veel mogelijk burgers te controleren en zo veel mogelijk over hen te weten te komen.

HISTORISCH

 • Once upon a time in the west [1968] [ info IMDb ] [ trailer ]
  Klassieker onder de western met prachtige tijdloze muziek van Morricone.
 • Emmanuelle [1974] [ info IMDb ]
  Voor het eerst een film met bloot: een sensatie in die tijd.
 • The Blair Witch Project [1999] [ info IMDb ] [ trailer ]
  Heather, Mike en Josh, drie studenten van de filmacademie, trekken in Maryland het bos in om de documentaire te maken over de Blair Witch in het plaatsje Burkittsville.
 • Christiane F [1981] [ info IMDb ] [ trailer ]
  Een trieste drugsfilm. Speelt zich af in Berlijn. Met muziek van David Bowie.
 • Brokeback Mountain [2005] [ info IMDb ] [ trailer ]
  Het verhaal gaat over twee cowboys in Wyoming tijdens de jaren '60 die verliefd worden en wier relatie over een tijdsspanne van twintig jaar gevolgd wordt. 

GENIETEN

 • La grande bouffe [1973] [ info IMDb ] [ trailer ]
  Een groep mensen eet zich letterlijk dood in een villa. In de film uitte de cineast scherpe kritiek op de consumptiemaatschappij. De prent veroorzaakte een schandaal op het Filmfestival van Cannes en werd mede daardoor al gauw een cultfilm.
 • Festen [1998] [ info IMDb ] [ trailer ]
  De schijnbaar volledig geslaagde Helge viert zijn zestigste verjaardag in het familiehotel. Zijn vrouw Else, zoons Christian en Michael, dochter Helene en tal van vrienden en intimi verzamelen zich in het etablissement voor een groot, gezellig feest. De enige grote afwezige is dochter Linda, die kort daarvoor zelfmoord pleegde. Tijdens het diner neemt Christian het woord voor een speech. Daarin verkondigt hij ten overstaan van iedereen dat zijn vader Linda en hem vroeger seksueel misbruikte. Het blijkt de eerste van een reeks gebeurtenissen waarin verschillende aanwezigen hun ware gezichten tonen.

FILMS OVER MARS

Van 1997-2018 was ik oprichter/eigenaar van 'De Rode Planeet bv'. Ik bezit een verzameling boeken en films over de planeet Mars.

Onderstaande films over De Rode Planeet zijn in de loop van de jaren uitgebracht: