Muziekstijl | progressive metal


Progressieve metal is een genre dat bekendstaat om zijn complexe structuren, technische vaardigheid en experimentele benadering van muziek. Hier is een lijst van artiesten die worden gerekend tot de progressieve metal:

 1. Dream Theater - Een van de meest invloedrijke progressieve metalbands met albums als "Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory" en "Images and Words."

 2. Tool - Een alternatieve metalband met progressieve en experimentele elementen, bekend van albums als "Lateralus" en "Ænima."

 3. Opeth - Een Zweedse band die death metal combineert met progressieve en akoestische elementen, met albums als "Blackwater Park" en "Ghost Reveries."

 4. Porcupine Tree - Een progressieve rock- en metalband onder leiding van Steven Wilson, bekend van albums als "Fear of a Blank Planet" en "In Absentia."

 5. Haken - Een Britse progressieve metalband met complexe composities en invloeden van verschillende genres, zoals te horen op albums als "The Mountain" en "Vector."

 6. Between the Buried and Me - Een technische deathcore- en progressieve metalband, bekend van albums als "Colors" en "The Parallax II: Future Sequence."

 7. Periphery - Een djent-band die technische vaardigheid combineert met progressieve structuren, met albums als "Periphery II: This Time It's Personal" en "Juggernaut: Alpha/Omega."

 8. Meshuggah - Een Zweedse band die bekendstaat om hun complexe ritmes en polyritmiek, met albums als "Destroy Erase Improve" en "obZen."

 9. Tesseract - Een Britse progressieve metalband met een focus op sfeer en melodie, bekend van albums als "Altered State" en "Polaris."

 10. Gojira - Een Franse progressieve death metalband bekend van albums als "From Mars to Sirius" en "L'Enfant Sauvage."

 11. Symphony X - Een progressieve metalband met symfonische elementen, bekend van albums als "The Divine Wings of Tragedy" en "Paradise Lost."

 12. Ayreon - Het project van Arjen Lucassen, dat bekendstaat om het samenbrengen van verschillende gastmuzikanten in conceptuele albums, zoals "The Human Equation."

 13. Fates Warning - Een van de pioniers van progressieve metal, bekend van albums als "Awaken the Guardian" en "Parallels."

 14. Tool - Zoals eerder genoemd, een band met een uniek geluid en experimentele benadering, met albums als "Undertow" en "Fear Inoculum."

 15. Katatonia - Een Zweedse band die begon als een death-doom metalband en later overging naar een meer progressief geluid, met albums als "The Great Cold Distance."

 16. Devin Townsend Project - Een Canadese muzikant en producer die een breed scala aan muziekstijlen verkent, waaronder progressieve metal, met albums als "Ziltoid the Omniscient" en "Epicloud."

 17. The Contortionist - Een Amerikaanse progressieve metalband met elementen van deathcore, bekend van albums als "Language" en "Clairvoyant."

 18. Ne Obliviscaris - Een Australische progressieve extreme metalband die black metal en progressieve elementen combineert, met albums als "Citadel" en "Urn."

 19. Riverside - Een Poolse progressieve rock- en metalband, bekend van albums als "Second Life Syndrome" en "Wasteland."

 20. Cynic - Een band die progressieve metal combineert met jazzinvloeden, bekend van het album "Focus."

Deze lijst vertegenwoordigt een verscheidenheid aan progressieve metalbands met verschillende stijlen en invloeden binnen het genre.

Bron: ChatGPT


Voorbeelden in de Top 3000