Muziekstijl | new wave


New wave is een genre dat ontstond in de late jaren 1970 als een reactie op punkmuziek en evolueerde gedurende de jaren 1980. Het omvat een breed scala aan stijlen en invloeden, en hier is een lijst van enkele invloedrijke new wave-artiesten:

 1. Blondie - Een band met een mix van punk, new wave en pop, bekend van hits als "Heart of Glass" en "Call Me."

 2. The Cure - Een invloedrijke new wave en postpunkband met een kenmerkend gothic geluid.

 3. Depeche Mode - Een synthpop- en new waveband bekend om hun elektronische geluid en hits als "Just Can't Get Enough" en "Enjoy the Silence."

 4. Talking Heads - Een experimentele new waveband geleid door David Byrne, bekend om nummers als "Psycho Killer" en "Once in a Lifetime."

 5. New Order - Ontstaan uit de restanten van Joy Division, combineert New Order new wave met elektronische dansmuziek.

 6. Duran Duran - Een Britse new wave-band die bekend staat om hun glamoureuze imago en hits als "Hungry Like the Wolf" en "Rio."

 7. The Human League - Een synthpopband bekend van nummers als "Don't You Want Me" en "Human."

 8. Gary Numan - Een new wave-artiest en pionier van het gebruik van synthesizers in popmuziek, bekend van "Cars."

 9. Echo & the Bunnymen - Een post-punk en new waveband met een kenmerkend geluid, bekend van nummers als "The Killing Moon."

 10. Siouxsie and the Banshees - Een post-punk en new waveband met invloeden uit de gothic rock.

 11. A-ha - Een Noorse band bekend van hun synthpop en new wave hits, waaronder "Take on Me."

 12. The B-52's - Een new waveband met een opvallende mix van surfrock, punk en dance, bekend van "Love Shack" en "Rock Lobster."

 13. Pet Shop Boys - Een synthpopduo met een satirische en elektronische benadering van popmuziek.

 14. Elvis Costello - Hoewel zijn stijl gevarieerd is, wordt Elvis Costello vaak geassocieerd met new wave, vooral in zijn vroege werk.

 15. Joy Division - Een invloedrijke post-punkband die een belangrijke rol speelde in de vroege new wave.

 16. Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) - Een synthpopband die bekendstaat om hun melodieuze en elektronische geluid.

 17. The Psychedelic Furs - Een post-punk en new waveband met een karakteristiek geluid, bekend van nummers als "Love My Way."

 18. The Police - Hoewel ze elementen van reggae en rock bevatten, worden The Police ook geassocieerd met new wave, met hits als "Every Breath You Take."

 19. The Cars - Een new wave en rockband met een mix van gitaren en elektronica, bekend van "Drive" en "Just What I Needed."

 20. Simple Minds - Een new wave- en post-punkband met een groots en atmosferisch geluid, bekend van "Don't You (Forget About Me)."

Deze lijst omvat een diversiteit aan artiesten binnen het new wavegenre, en er zijn veel meer bands en artiesten die hebben bijgedragen aan de rijke geschiedenis van dit genre.

Bron: ChatGPT


Voorbeelden in de Top 3000