Muziekstijl | jazz rock


Jazzrock, ook wel fusion genoemd, is een genre dat de improvisatie en complexe structuren van jazz combineert met de ritmische drive en de instrumentatie van rockmuziek. Hier is een lijst van artiesten die gerekend worden tot de jazzrockmuziek:

 1. Weather Report - Een invloedrijke jazzrockband opgericht door Joe Zawinul en Wayne Shorter.

 2. Mahavishnu Orchestra - Geleid door gitarist John McLaughlin, een band die bekendstaat om hun intense en virtuoze jazzrock.

 3. Return to Forever - Een band onder leiding van Chick Corea, die verschillende bezettingen had en diverse stijlen binnen jazzrock verkende.

 4. Herbie Hancock - Hoewel hij bekend is vanuit de jazz, heeft Hancock ook bijgedragen aan de jazzrock met zijn album "Head Hunters."

 5. John McLaughlin - Niet alleen bekend van zijn werk met Mahavishnu Orchestra, maar ook van zijn solowerk in de jazzrock.

 6. Jeff Beck - Een gitarist die zowel in de rock- als jazzwereld actief is, bekend om zijn grensverleggende stijl.

 7. Steely Dan - Hoewel ze elementen van pop en rock hebben, wordt Steely Dan vaak geassocieerd met jazzrock vanwege hun complexe arrangementen.

 8. Frank Zappa - Een eclectische muzikant die verschillende genres verkende, waaronder jazzrock, in zijn gevarieerde carrière.

 9. Al Di Meola - Een virtuoze gitarist die actief is in zowel de jazz- als fusionwereld.

 10. Brand X - Een Britse jazzrockband met Phil Collins als een van de oprichters.

 11. Pat Metheny Group - Geleid door gitarist Pat Metheny, bekend om hun melodische en toegankelijke benadering van jazzrock.

 12. Soft Machine - Een Britse band die een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van de jazzrock en progressieve rock.

 13. Billy Cobham - Een drummer en bandleider die een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van de fusion, vooral met zijn album "Spectrum."

 14. Stanley Clarke - Een virtuoze bassist die actief is in zowel de jazz- als de fusionwereld.

 15. Tony Williams Lifetime - Een band opgericht door de legendarische drummer Tony Williams, een pionier in de jazzrock.

 16. Larry Coryell - Een gitarist die actief was in de ontwikkeling van de jazzrock en fusion.

 17. The Brecker Brothers - Een band gevormd door de broers Michael en Randy Brecker, bekend om hun werk in de jazzrock.

 18. John Scofield - Een veelzijdige gitarist die actief is in de jazzrock en fusion, met een kenmerkend bluesy geluid.

 19. Miles Davis - Hoewel vooral bekend vanuit de jazz, heeft Davis een cruciale rol gespeeld in het populariseren van fusion met albums zoals "Bitches Brew."

 20. John Abercrombie - Een gitarist en componist die actief was in zowel de jazz- als de fusionwereld.

Deze lijst geeft een inzicht in de diversiteit van artiesten die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de jazzrock. Het genre blijft evolueren met nieuwe generaties muzikanten die het verkennen.

Bron: ChatGPT


Voorbeelden in de Top 3000