Muziek die ik heb ontdekt

Een grote hobby is het beluisteren van populaire muziek. Dat kan mooi in de auto, als je toch tienduizenden kilometers per jaar onderweg bent of als je achter de computer aan het werk bent. In Spotify heb ik veel afspeellijsten en sinds 1999 heb ik een persoonlijke (inmiddels) Top 2500 online staat. Deze lijst breid ik elke ongeveer vijf jaar uit met 500 nieuwe nummers. Begin 2019 is mijn Top 2000 een Top 2500 geworden. Naar verwachting is dit in 2024 een Top 3000.
 

>> Naar mijn huidige Muziek Top 2500 (in deze site)

Hoe ga ik hierbij te werk?
In Spotify tag ik alle nieuwe muziek die ik tegenkom. In het verleden deed ik dat nog wel eens tijdens het kijken naar het programma DWDD. Die muziek ga ik later dan uitgebreid beluisteren en daarna neem ik ze al dan niet op in één van mijn luisterlijsten.

 

Voorbeeld hieronder: net (her)ontdekt staan (links) in de lijst Linkin'Park, Luna Zegers, Velvet Underground, Corre en Noisia. Daaronder mijn hoofdindeling per decennium (pop) en aparte mappen voor klassiek, instrumentaal en mijn eigen toplijsten. Hierbinnen staan enkele duizenden cd's. Na het beluisteren verdwijnen deze artiesten uit mijn lijst of ze komen in een deelmap, zodat ik ze later nog eens kan beluisteren. De groep The Unthanks heb ik ontdekt in 2017 en 'mogen blijven'.

 

In totaal zitten er zo'n 2500 cd's in mijn Spotify-archief opgeborgen en die beluister ik allemaal regelmatig weer. Wekelijks ontdek ik nieuwe goede muziek en die voeg ik toe. 

 

Mooie muziek die ik onderweg hoor maar niet (her)ken, tag ik onderweg met de app Soundhound (vergelijkbaar met Shazam). Die beluister ik later dan weer eens in Spotify of bekijk ze in YouTube. Soundhound zorgt ervoor dat ik nooit een mooi nummer misloop.

 

 

Filmpjes bij de muziek bekijk ik dan later in YouTube. Ook daar houd ik lijsten bij van mooie muziek. Ook heb ik daar een [ lijst ] bij de eerste 100 nummers uit mijn Top 2500, zodat ik die snel kan aanklikken en kan bekijken.