Muziek Top 2500 | Statistieken II


VERDELING OVER DE JAREN
Bij een eerdere lijst heb ik al aangegeven waarom er na 1985 een dip zit in het aantal nummers dat ik daarna per jaar heb opgenomen: ik werkte niet meer in een platenzaak en ging voor het eerst full time aan het werk. Daarna is het aantal nummers dat ik per jaar op neem, vrijwel gelijk gebleven: zo'n ruim 30 per jaar.


LAND VAN HERKOMST
Onderstaand overzicht laat zien dat ik houd van de traditionele pop en rock uit de westerse landen. De UK en US en daarna NL leveren de meeste nummers. Woon je willekeurig in welk ander land van de wereld, dan zal de lijst er direct totaal anders uit zien. Anders gezegd: mijn lijst toont een typisch 'nederlandse-oudere-jongere-witte-man' overzicht. 


MAN VERSUS VROUW
Bij de Top 2000 van radio 2 is jaarlijks een discussie over de over-aanwezigheid van mannelijke artiesten in de lijst. Slechts 16% van de nummers daarin is door een vrouw gezongen. Ik had zelf de idee dat dat in mijn lijst wel mee viel, maar ook daar meer mannen (1553) dan vrouwen (580). In 68 nummers zingen een man en vrouw in een duet en verder heb ik 299 instrumentale nummers opgenomen (vooral synthesizer en minimal music). In mijn lijst is dus ongeveer 25% V of M/V en 65% M of M/V. In 12% van mijn nummers wordt niet gezongen.

 

N.B. Een band van mannen waarin een vrouw de zangeres is, telt als V. Een nummer als 'Nothing breaks my heart' van Mark Ronson en Miley Cyrus, telt mee als M/V.