De geschiedenis van mijn Muziek Top 2500


2019-2024 | Op naar een Top 3000

 

      Inmiddels werk ik toe naar een Top 3000. Medio 2021 had ik al weer ruim 100 nieuwe nummers verzameld.

 

2011-2019 | De huidige Top 2500

 

De afgelopen jaren zijn er heel veel nieuwe goede artiesten bijgekomen en de oude garde uit de jaren '70 en '80 verdwijnt zo langzaamaan wat uit beeld. In deze periode werkte ik aan een Top 2500, die uiteindelijk begin 2019 is verschenen. Dit is de meest actuele versie van mijn lijst.

 

2003-2011 | En toen was er een Top 2000.  

 

[nieuwe nummers] De Top 1500 heb ik uitgebouwd met 553 nieuwe nummers. Van elk nummer sla ik nu meer informatie op. Eerst ben ik van elk nummer gaan achterhalen op welke lp of cd het staat (de meeste heb ik zelf), het genre muziek waar het onder valt, een weblink met meer informatie bij deze artiest, het soort artiest (groep/ man/ vrouw/ instrumentaal) en het land waar de artiest vandaan komt. Verder heb ik van elk gezongen nummer de songtekst geachterhaald en een afbeelding van de lp/cd-hoes vastgelegd. 

 

[doorschuiven] Eerst zijn de huidige 1500 nummers hergeplaatst. Daarvan zijn er 53 geheel verwijderd. Daarnaast is eerst een tiplijst aangelegd, waarvan nummers langzaamaan werden toegevoegd aan de nieuwe lijst. De Top 2000 is 31 december 2010 online gekomen, na ruim zes jaar werk aan de uitbouw. De Top 2500 was er in januari 2019.

 

[de Radio 2 Top 2000] Elke jaar neemt de populariteit toe van de Radio Top 2000. Het daarbij horende tv-programma 'Top 2000 a gogo' levert interessante nieuwe kennis op rond de geschiedenis van de popmuziek. Helaas is deze lijst zelf amper door te komen. Het is een trage lijst van voortkabbelende muziek en die heeft weinig met popmuziek of de smaak van 'de Nederlander' te maken. Er wordt weinig ververst en de fans van de diverse artiesten lobbyen net zo lang tot hun nummer hoog in de lijst staat. Je mag zelf de lijst bepalen, maar dan wel via de voorgestructureerde lijst van Radio 2. Nieuwe nummers maken zo weinig kans. Er staan vervolgens nummers in die vrijwel niemand kan kennen. Zo heb ik de originele single nog van 'Versailles van WhiteSoxx'. Die is in Nederland nooit verder gekomen dan de 'Tip'-status en is Europees geflopt. Hoe kan die dan hoog in de Radio 2 Top 2000 staan? Sinds het gedoe rond de 'Avonden' van Boudewijn de Groot, is mijn interesse voor zijn muziek snel afgenomen. 

 

[eigen lijst] Ik ben daarom blij dat ik niet slechts 34 nummers mag aandragen voor de Radio 2 Top 2000 (wat ik wel elk jaar doe), maar dat ik gewoon een lijst kan bijhouden van mijn eigen beste 2000 ooit. En dat is nog maar het topje van mijn muziek-ijsberg. Op mijn iPad stonden op een bepaald moment zo'n 850 cd's en via Marktplaats lukte het me eindelijk cd's en lp's terug te vinden van soms wel 30 jaar terug. Wat zoeken op internet geeft me de idee dat ik de enige ben met een eigen Top 2000 in Nederland. Gezien de hoeveelheid tijd die het kost om zo'n lijst op te stellen, kan ik me dat goed voorstellen. En ben ik de afgelopen jaren op weg gegaan naar een Top 2500! In plaats van cd's beluister in nu alles via Spotify.

 

1999-2003 | Van de Top 1000 naar de Top 1500

 

[top 1500] Oktober 2003 is de Top 1500 uitgekomen, als opvolger op mijn Top 1000 uit 1999. Januari 2002 had ik al weer enkele honderden cd's beluisterd en werden de open gaten steeds kleiner. En ..... er is een nieuwe nummer 1!

 

[radio 2 top 2000] Het beluisteren van de Top 2000 bij Radio 2 [eind december 2001 en 2002] stemde mij wel en eigenlijk ook niet vrolijk. Slechts weinig nummers vinden uiteindelijk een plek in mijn eigen Top 1500. Ik ga uiteraard enkel uit van mijn eigen muziek en laat mij niet al te zeer beïnvloeden door lijsten van anderen. Wel handig is dat ze je soms toch op een idee zetten: 'dat moet ik toch weer eens beluisteren'.

 

[millennium] De Top 1000 is gemaakt als afronding van een millennium. De Top 1500 is geworden wat de Top 1000 had moeten zijn, maar door tijdgebrek was dit toen onmogelijk te realiseren. Het heeft me vier jaar gekost (tussendoor) om dit alsnog te realiseren. De Top 2000 is de volwassen versie van de Top 1500, bijgewerkt tot en met 2010. Daar is weer zeven jaar aan gewerkt.

 

[jaartallen] Het meeste werk is uiteindelijk gaan zitten in het zoeken naar de jaartallen bij de diverse nummers en naar de titel van de lp of cd waar het nummer op staat en een YouTube-filmpje en de songtekst per nummer. Zaten er in de Top 1000 nog een 140 nummers zonder dat het jaar van uitkomen bekend was, nu is van elk nummer dit jaar bekend. Daardoor is het eenvoudiger om statistieken te maken.

 

[periode] Omdat ik ook veel van klassiek houd, maar de lijst wilde beperken, ging ik tot 2010 uit van het jaar 1900 als ondergrens. Twee nummers had ik daaronder meegesmokkeld. De Top 1500 beslaat zo de periode van 1900 tot nu. Voor de Top 2000 gaat dat niet meer gelden. In de huidige lijst houd ik 1950 als ondergrens aan. Vrijwel alle klassieke muziek is uit de lijst verwijderd.

 

De keuze van de muziek

 

De beste muziek veroorzaakt kippenvel. Als je die hoort, kun je even niets anders doen. Die muziek vind je terug binnen mijn top 1500.

Sommige nummers hebben een waarde, omdat ze iets speciaals hebben betekend. Iedereen heeft dergelijke nummers. Andere nummers wilde ik toevoegen, omdat de artiest veel heeft betekend voor de popmuziek, terwijl ik er zelf (zachtjes uitgedrukt) geen fan van ben. Voorbeelden zijn de Beatles en Elvis Presley. Zij zitten een beetje aan het einde van de lijst (om te pesten).

Er waren lp's of artiesten waarvan ik alles wel in de lijst wilde opnemen. Voorbeeld van zo'n lp is 'Rumours' van Fleetwood Mac en een voorbeeld van zo'n artiest is Barclay James Harvest.

Ook nummers uit 1999-2001 heb ik opgenomen, maar na een paar jaar zijn die vast weer flink zijn gezakt. Het blijft tenslotte altijd een momentopname.

 

Technische aanpak bij de eerste lijsten.  

 

Invoer van gegevens vond bij de eerste versies plaats in WinLijst, onderdeel van het niet meer verkrijgbare EduBouwdoos van de Rode Planeet bv in Zuidhorn. 

Nabewerking en HTML-export gebeurde met behulp van Microsoft Access 2000.

HTML-nabewerking vond plaats in de webeditor HomeSite 5.0 (bestaat niet meer).

De grafieken werden gemaakt met Excel en WinGrafiek (ook EduBouwdoos).

De limericken werden ingevoerd via WebForm, onderdeel van de EduBouwdoos.

De website is geplaatst als onderdeel van de ICT-Webring (niet meer online).

 

Nieuwe technieken

 

Voor de Top 2000 gebruikte ik tientallen websites voor informatie, die je voor 2003 helemaal niet op het internet vond.

Inmiddels heb ik handige nieuwe tools voor het opzetten van de lijst. Excel was lang de technische basis van het geheel. Sinds 2019 gebruik in Google Spreadsheet.

 

1983-1999/2006 | werkzaam als docent 

 

Inspiratie. Thuis hield ik een persoonlijke toplijst bij, in de vorm van een vernuftig schuifsysteem van schuifbare strookjes in kartonnen platen. Alle teksten werden met een Rotringpen aangebracht! [ zie hier ] Ieder jaar maakte ik een nieuwe hitlijst 'aller tijden' van in totaal 150 platen. Inspiratie vond ik onder meer bij Ad Visser's 'syperclean dreammachine' en de besprekingen van nieuwe lp's. 

 

Hieronder: zo maar drie groepen die ik ontdekt heb via het programma van Ad Visser en die ik nog regelmatig draai (via Spotify).

Leerlingen. Van 1985 tot 1994 werkte ik als docent in het voortgezet onderwijs, waar leerlingen mij veel goede cd's aanreikten. Zo bleef ik een beetje bij. De rap en house gingen echter toch wel aan mij voorbij, net als de disco van de jaren '70.

Huidige periode. In de jaren na 1994 wordt in mijn optiek weer betere muziek gemaakt, dan in de jaren daarvoor. Ik bemerkte bij mezelf een hernieuwde belangstelling voor nieuwe muziek. Veel ideeën krijg ik door te kijken naar Pinkpop en het programma '2 meter sessies' van Jan Douwe Kroeske.

 

Top 1000. Omdat het millennium op zijn eind liep en bij een interne verhuizing alle muziekmappen en de lp's van Barclay James Harvest in beeld kwamen, kwam de behoefte om alle muziek op cassette weer eens te beluisteren. In drie maanden worstelde ik me door de ruim 700 cassettes en enkele honderden cd's heen. Daaruit kwam de lijst te voorschijn, met een grotendeels willekeurige opbouw. Compleet op: 26 oktober 1999.

 

Past niet in vakje. Ik ben net zo gek van moderne klassieke muziek als de hardrock uit de begin jaren '70, de punk en de folk, van de liedjes van Boudewijn de Groot (die ik allemaal kan meezingen) als van gillende gitaarrock. Wat er (bijna) niet in komt: country, jazz, disco, rap en funk. De Top 1500 geeft (hoop ik) echter geen beeld van een eenzijdige muziekkeuze.

 

1975-1983 | middelbare school

 

Middelbare school. Op het Streeklyceum (nu Het Streek) te Ede was een actieve schoolvereniging, waar ik lid van was. Hier traden bands op als: Toontje Lager, Massada, Gruppo Sportivo en White Honey. Muziek hiervan is nog in de lijst terug te vinden. Ooit won ik daar een eerste prijs in een talentenjacht, met een toneelstuk voor vier personen (die ik allemaal speelde) en waarvan de tekst geheel bestond uit titels van songs.

 

Platenzaak. Van 1980 tot 1985 werkte ik al mijn vrije uurtjes in een platenzaak in Ede. Vooral in die tijd leerde ik veel muziek kennen door gewoon wat uit een bak te halen en te draaien. In 1980 kocht ik mijn eerste cassettedeck, waarmee ik uiteindelijk in die periode 735 cassettes vulde met steeds twee lp's. Daar ontdekte ik de muziek van Keith Jarrett en Steve Reich, die ik nog steeds maandelijks beluister.

Van 1980-195 werkte ik in de weekeindes in deze platenzaak van Pols, later onderdeel van de Free Record Shop.
Deze winkel is inmiddels gesloten.

Hierboven: op de foto met de Dolly Dots in 1980. Ik mocht een hele dag mee met hen met een bus, langs allerlei zaken van Scheer&Fopppen (ik zit vooraan). Personeel van de zaak: John & Ans Pols, Hennie en Olga.

 

Limericken. Ik vond (en vind) het leuk om te schrijven en deed dat tot 1980 vaak in de vorm van poplimericken. Ik heb er enkele honderden geschreven en die bij 'make me smile' is ooit door Frits Spits voorgelezen. In die tijd kreeg je daarvoor een 'donkerblauw t-shirt'.

 

Filmmuziek. Vooral muziek van films bleef hangen. De beste film aller tijden is Koyaanisquatsi en dat komt mede door de muziek van Philip Glass. Andere films met goede muziek uit die tijd: Het gebeurde in het westen, Bilitis en Christiane F (David Bowie).

  • Tijdschriften. Ik was lid van diverse hitbladen, waaronder HitKrant en Oor. Ook kocht ik op een bepaald moment tien oude jaargangen Oor, zodat ik meer te weten kwam van (tien al) niet meer bestaande groepen. Verder kocht ik veel boeken met songteksten.

1975-1983 | algemene interesse  

 

De mogelijkheid was er. Omdat ik veel thuis studeerde en werkte, had ik de mogelijkheid veel naar muziek te luisteren. Ik kan er prima bij werken en studeren. Dat doe ik al sinds mijn 13e zo.

 

Hitlijsten. Van 1976 tot 1980 hield ik heel nauwkeurig de hitlijsten bij in multomappen en schriften. Daarbij gaf ik cijfers aan alle muziek die ik hoorde. In totaal beoordeelde ik zo enkele duizenden nummers. Alle lijsten en multomappen heb ik nog.

 

Hieronder: een selectie van mijn aantekeningen rond de muziek op mijn tapes en cassettes en de eerste limericken uitgeschreven.

Opnemen. Ik had twee taperecorders (Akai en Phlips), waarmee ik honderden lp's opnam uit die tijd. Veel vrienden waren wat ouder dan ik, dus ik leerde veel muziek kennen van 'voor mijn tijd'. Van de radio nam ik de (historische) jaaroverzichten (top 100) en de jaarlijkse top 100 aller tijden op. Zo leerde ik ook veel muziek kennen van voor mijn tijd.

Eerste single en lp. Mijn eerste gekochte single was 'Cokane in my brain' van Dillinger, waarvan ik nog steeds niet weet waarom ik die gekocht heb. Mijn eerste lp was 'Pictures of matchtick men' van Status Quo (uitverkoopbak), uit de tijd dat ze nog goede (psychedelische) muziek maakten. Ik heb ze allebei nog.

 

Hitdossier. Als naslagwerk gebruikte ik altijd het 'Hitdossier', dat eens in de paar jaar in een nieuwe versie verscheen en de Oor Popencyclopedie, waarvan ik in 1982 mijn eerste editie kocht. Later ging ik ook de cd-rom uit 1999 van Oor gebruiken, waarop alle elf daarvoor verschenen encyclopedieën staan. Tegenwoordig biedt de Wikipedia snel uitkomst bij vragen. De oude boeken staan nog op de plank.

 

Muziekuitleen. Ik was vanaf 1978 lid van de muziekuitleen te Ede, waar men een goede verzameling alternatieve muziek had (veel synthesizer en symphonische rock). Sinds 1994 vormt het internet een vergaarbak voor nieuwe muziek (mp3 - lyrics - hoezen).